سامانه مودیان و مشمولین آن: هر آنچه باید بدانید
سامانه مودیان یکی از ابزارهای کلیدی در نظام مالیاتی ایران است که با تصویب قانون تسهیل پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در تاریخ 23 آبان 1402، به اجرا درآمد. این سامانه تأثیر گستردهای بر کسب و کارهای حقیقی و حقوقی دارد و تمامی اصناف را ملزم به صدور و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی میکند.
سامانه مودیان چیست؟
قانون تسهیل پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که در تاریخ 23/08/1402 تصویب شد، تمامی کسب و کارها را ملزم به صدور صورتحسابهای الکترونیکی و ارسال آنها به سامانه مودیان کرده است. این سامانه به منظور بهبود شفافیت مالی و کاهش تخلفات مالیاتی ایجاد شده است.
بهترین روش برای ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
اتصال به سامانه مودیان از طریق شرکتهای معتمد مالیاتی یکی از بهترین و امنترین روشها برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی است. این شرکتها با ارائه خدمات مالیاتی و امنیتی، فرآیند ثبت، صدور و ارسال صورتحسابها را برای مودیان تسهیل میکنند. شرکت معتمد هوشمند تکسا به عنوان یکی از این شرکتها، صورتحسابهای شما را در امنترین بستر به سامانه مودیان ارسال میکند.
مشمولین سامانه مودیان چه کسانی هستند؟
- شرکتهای عضو بورس و فرابورس: از ابتدای اجرای این قانون، این شرکتها ملزم به ارسال صورتحسابهای الکترونیکی شدند.
- شرکتهای دولتی و دستگاههای اجرایی: پس از شرکتهای بورس و فرابورس، شرکتهای دولتی و سایر دستگاههای اجرایی مشمول این قانون شدند.
- اصناف با فروش خالص بالا: از دی ماه 1402، تمامی اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) با فروش خالص بیش از 180 میلیارد ریال تا پایان شهریور ماه 1402، مشمول ارسال صورتحسابهای الکترونیکی شدند.
- مشاغل خاص: عرضهکنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا، جواهر و پلاتین، پزشکان، پیراپزشکان و تمامی کسانی که از نظام پزشکی مجوز دارند، همچنین فروشندگان مواد معدنی با هر میزان فروش ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی شدند.
در ماده ۱۴ مکررگفته شده:
به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان میتواند مؤدیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از بیست و پنج برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم باشد را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید. مأخذ محاسبه مالیات و عوارض مؤدیان مذکور با توجه به میزان فروش آنها در هر دوره مالیاتی و ضریبی که توسط سازمان تعیین میشود، محاسبه و مالیات آن پس از کسر اعتبار قابل قبول دریافت میشود. ضریب مذکور بر اساس نوع کسب و کار، ترکیب اقلام خریداریشده مؤدی که در سامانه مؤدیان ثبت شده و با توجه به نرخ مالیات بر ارزش افزوده اقلام خریداری و فروخته شده مؤدی در چهارچوب آییننامه اجرایی این ماده که ظرف یکماه از تاریخ لازمالاجرا شدن آن، توسط سازمان تهیه شده و بهتصویب هیأت وزیران میرسد، محاسبه میگردد.
در صورت خرید سایر مؤدیان از مؤدیانی که از معافیت موضوع این ماده، استفاده میکنند خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمیباشد و بهعنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمیشود. همچنین مصرفکنندگان نهائی که از مؤدیان موضوع این ماده خرید کنند، مشمول حکم ماده (۱۸) این قانون نمیشوند.
رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی گروههایی از مؤدیان با میزان فروش سالانه بیشتر از نصاب موضوع این ماده، (با رعایت تبصرههای (۱) و (۲) این ماده) از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره عبور فروش سالانه از میزان فوق صورتحساب الکترونیکی محسوب نمیشود.
تبصره ۱- به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به ترتیب ۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم تعیین میشود.
در سال 1403 چه کسانی الزام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی دارند؟
از ابتدای سال 1403 تا خرداد ماه 1403، تمامی اشخاص حقیقی که فروش آنها به 14 میلیارد و 400 میلیون تومان رسیده است، ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی شدهاند.
عواقب عدم صدور صورتحساب الکترونیکی
تمامی افراد حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات، موظفند در سامانه مودیان ثبتنام کنند و صورتحسابهای الکترونیکی صادر کنند. عدم صدور صورتحساب الکترونیکی منجر به جرایم مالیاتی خواهد شد.
نتیجه گیری
سامانه مودیان یکی از مهمترین ابزارهای الکترونیکی در نظام مالیاتی کشور است که با تصویب قانون تسهیل پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در تاریخ 23 آبان 1402 به اجرا درآمد. این سامانه تمامی کسب و کارهای حقیقی و حقوقی را موظف به صدور و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی میکند.
اتصال به سامانه مودیان از طریق شرکتهای معتمد مالیاتی یکی از بهترین و امنترین روشها برای ارسال صورتحساب الکترونیکی است. این شرکتها با ارائه خدمات مالیاتی و امنیتی، فرآیند ثبت، صدور و ارسال صورتحسابها را برای مودیان تسهیل میکنند.
گروههای مختلفی از مشاغل به تدریج مشمول ارسال صورتحسابهای الکترونیکی شدند؛ از شرکتهای عضو بورس و فرابورس گرفته تا اصناف مختلف با میزان فروش بالا، پزشکان، فروشندگان مواد معدنی و غیره. همچنین، بر اساس ماده ۱۴ مکرر قانون، سازمان مالیاتی میتواند مؤدیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از حد معینی است را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف کند.